Welkom in de media portaal

Wat is mediawijsheid en waarom is het belangrijk?

Mediawijsheid bestaat natuurlijk uit twee woorden; media en wijsheid. Wijs omgaan met media dus. Media zijn veel sterker aanwezig dan vroeger. Via media blijven leerlingen op de hoogte van wat er aan de hand is in de wereld en om ze heen. En via media staan ze in contact met anderen. Dat kan soms best veel prikkels opleveren. Omdat het zoveel is en ze er eigenlijk niet aan kunnen ontsnappen, is het goed dat ze er kritisch mee leren om te gaan. Zodat ze niet alleen mee kunnen doen in de samenleving, maar zichzelf hierin ook op een goede en veilige manier leren uitdrukken.
En dat roept vragen op. Welke informatie deel je over jezelf en hoe ga je met al die informatie om die je op internet vindt? Hoe zorg je ervoor dat jijzelf, en alles wat je deelt aan informatie via het web, veilig zijn? Juist omdat onze digitale wereld zo groots en complex is, is het belangrijk dat leerlingen media begrijpen. Het is ook belangrijk dat ze leren welke media je waarvoor kunt inzetten en wat je aan al die media hebt. En dat ze zich gaan realiseren dat het ook prima is wanneer je jezelf even afsluit van media of wanneer je een selfie voor jezelf houdt.

Wat is mediawijsheid

Lesmateriaal

Hieronder vind je, naast een hand-out voor docenten, inspirerende lesvoorzetjes, -ideeën, en -suggesties over mediawijsheid. Met dit materiaal kan je je inlezen en verdiepen in de verschillende thema’s. We hebben geprobeerd alle thema’s met video’s te ondersteunen en we verwijzen, indien nodig, naar (externe) bronnen en rapporten. Graag nodigen we je uit om je één of meerdere thema’s eigen te maken en te integreren binnen je eigen vakgebied. Op die manier creëren we samen een uniek en vakoverstijgend curriculum rondom mediawijsheid.

Groepsdruk. 'Peer Pressure'

Privacy

Identiteit. Hoe presenteer ik mezelf offline/online

Algoritmen

Omgaan met (des)informatie